Kesän matkatavoite: Kierrän koko Pohjanmaan!

Huh, jännittää sanoa tämä ääneen. Olen meinaan muutaman kuukauden hautonut mielessäni tälle kesälle matkailuhaaveita, mutta tämän nimeäminen tavoitteeksi jännittää. Onneksi en ole kellekään velkaa, jos tavoite ei täyttyisikään.

Nimittäin, haluan kiertää kesällä koko Pohjanmaan.

Tällä tarkoitan nyt ihan tätä varsinaista Pohjanmaan maakuntaa, eli en mene Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan tai Pohjois-Pohjanmaan puolelle. 


Pohjanmaalla on kuusi kaupunkia: Kaskinen, Kristiinankaupunki, Närpiö, Pietarsaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa. Näistä ainoastaan viimeinen, asuinkaupunkini Vaasa, on minulle tuttu. Muissa kaupungeissa en ole muistaakseni käynyt, mutta odotan innolla.

Pohjanmaan loput yhdeksän kuntaa ovat Isokyrö, Korsnäs, Kruunupyy, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Pedersöre ja Vöyri. Näistä muistaakseni kolmessa olen käynyt, mutta mitään en voi sanoa tuntevani kovinkaan hyvin.

Muutin Vaasaan syksyllä 2014, mutta ulkomailla oleskelun vuoksi olen asunut Vaasassa vajaa viisi vuotta. Silti en ole vaivautunut tutustumaan ympäröivään maakuntaan. Rakastan asua länsirannikolla, ja täällä on paljon kauniita paikkoja. Haluan tutustua niihin nyt, kun vielä asun Pohjanmaalla.


Erityisesti minua kiehtoo Kristiinankaupungin värikkäät puutalot, Pietarsaaren historiallinen arkkitehtuuri ja Laihian Nuukuuden museo. Muista paikoista mulla ei ole suuria odotuksia, joten olen valmis yllättymään positiivisesti. Lisäksi Pohjanmaan kaksikielisyys tuo kiinnostavan aspektin, sillä on mielenkiintoista nähdä, miten kielten tasapaino sujuu muissa kaupungeissa.

Tarkoitus on tehdä reissuja viikonloppuisin pitkin kesää. Jotkut paikat ovat päiväreissuille sopivia, jotkut vaativat majoitusta yön yli. Tarkoituksenani on raportoida reissuista blogiin ja tehdä jokaisesta kunnasta oma postauksena.

Nyt kysynkin teiltä matkavinkkejä: mitä Pohjanmaalla kannattaa ehdottomasti nähdä, tehdä ja kokea? Missä kannattaa yöpyä ja missä syödä?

Otan toki huomioon vallitsevan maailmantilanteen ja toivonkin, ettei korona pilaa mahdollisuuksia lähimatkailuun. Tällä hetkellä rajoitusten purku näyttää vihreää valoa tavoitteeni onnistumiselle.

Haastan kaikki ja etenkin paljon reissaavat mukaan miettimään, että kuinka hyvin tunnet oman maakuntasi ja voisitko tutustua siihen paremmin?


Lue myös:

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

Kommentit

 1. Hei, tunnetko Vaasasta myös Vähänkyrön? Entinen kotikuntani liittyi osaksi Vaasan kaupunkia vajaa 10 vuotta sitten. Ainakin Kyrönjokivarsi kannattaa ajella tietä 717 pitkin tai vaikka toisella puolella jokea pikkutietä pitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää, että Vähäkyrö ei ole lainkaan tuttu! Toki nimen olen kuullut, mutta siellä päin ei ole tullut seikkailtua. Kiitos paljon vinkistä, saa nähdä jos tämä toteutuu piankin! :)

   Poista
 2. Pohjanmaalta olen nuista luettelemistasi paikoista käynyt vain Vaasassa ja Pietarsaaressa vaikka paljon ulkomaiden lisäksi ympäri Suomenkin olen matkustellut.

  Olen Pohjois-Pohjanmaalta ja olipa mielenkiintoista laskea monessako kunnassa täällä olen käynyt. 34kunnasta/kaupungista olen käynyt 28:ssa joista 2:ssa olen asunut (ja toisessa asun taas) ja joista 5 on käyty vain ohikulkumatkalla mutta muissa kunnolla, osassa lukuisia kertoja. :) Ikää mulla on 27v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot kyllä aika hyvin kiertänyt oman maakuntasi! Ota tavoitteeksi käydä lopussakin ;) Musta ois hienoa käydä kaikissa Suomen kaupungeissa, mutta en usko tuota ikinä saavuttavani. Mäkin koen matkustelleeni Suomessa suht paljon, jos lasken mukaan kaikki lapsena tehdyt futisreissut. Se, paljonko muistan paikoista, on eri asia. Ja huomaan, että mun reissut painottunut länsirannikkoon ja Turun ympäristöön. Harvemmin tulee myös jotenkin lähdettyä pieniin kuntiin, kun ajattelee vaan kaupungeissa olevan paljon nähtävää. Kunnat kuitenkin auttavat yhtä hyvin hahmottamaan sitä arkista elämää Suomessa.

   Piti käydä nopeasti laskemassa, Pohjois-Pohjanmaalla oon tainnut käydä viidessä kunnassa. Yksi näistä tosin on Ii, jossa oon pysähtynyt vaan syömään ja Kärkkäisillä, eli ehkä sitä ei lasketa. :D Kiitos kun kerroit omia lukuja, mielenkiintoista luettavaa :)

   Poista
 3. Kiinnostava aihe. Pohjanmaa on itselle aika vieras, mutta eteläisempi länsi-rannikko on sitäkin tutumpi. Kristiinankaupunki on ainoa Pohjanmaan kaupunki, jossa olen vieraillut. Pohjanmaan kohteista onkin kiinnostava lukea.

  VastaaPoista
 4. Hyvä idea ja toteutuu varmasti hienosti viikonloppujen aikana. Itselle ovat tutuimpia Vaasa ja Kristiinankaupunki. Siellä tuli kierreltyä viimeksi viime kesän purjehdusmatkalla.

  VastaaPoista
 5. Kiva idea, toivottavasti suunnitelmasi toteutuu! Itselle Pohjanmaa on vierasta seutua viime vuosilta, lapsena käytiin perheen kanssa Vaasassa jollakin kesälomareissulla. Itselläni on aikomus tutustua kesän aikana paremmin uuteen kotikaupunkiini Kuopioon 😊

  VastaaPoista
 6. Loistava lähimatkailuidea, postauksia odotellessa �� Mäki oon asunu Vaasassa, noin 4 vuotta opiskelujen aikana. Lisäksi on tullut vietettyä aikaa mm. Laihialla, Maalahdessa ja Oravaisissa (hetkinen mihin kuntaan se kuuluu nyt, Vöyriin?). Vähän kyllä tuli muuten huonosti opiskelijana kierrettyä muuta maakuntaa. Mutta tuossa Oravaisten kohdalla on hienoja rannikkopaikkoja �� Ja ootko käyny Jannen Saluunassa?
  Kivoja tulevia kesäretkiä, eiköhän ne onnistu <3

  VastaaPoista
 7. Minä jo riemastuin, että meinaat tulle Pohjois-Pohjanmaallekin, mutta ei sitten... :D

  Olen Oulussa asuvana ajellut ristiin rastiin Pohjanmaata aina kesäisin. Rannikko on tietty nättiä, mutta kyllä sisämaastakin löytyy paljon katseltavaa. Just mietin, että jos lähtisi Kalajoella kääntymään.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen idea, ja näitä tulevia postauksia on tosi mielenkiintoista lukea, etenkin kun on itse asunut melkein koko ikänsä lähellä noita kaupunkeja ja paikkoja :) Luoto on tosi kaunista seutua, sinne on tullut tehtyä useasti eri kuvausreissujakin! Ja Pietarsaaresta tykkään tosi paljon kaupunkina, se on tosi kaunis! <3 Innolla odottelen seuraavia postauksia!

  https://sofiaidaannneli.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentoi postausta! Vastaan kaikkiin kommentteihin, myös vanhoihin postauksiin tulleisiin. Kiitos viestistäsi! :)

INSTAGRAM LAURAHELINI

Copyright © Laura Linnea