Kuukauden ekoahdistus: Huono omatunto matkustamisesta

Matkailu saastuttaa. Lentäminen, autoilu ja laiva saastuttavat. Junakaan ei kulje pyhällä hengellä. Matkaillessa tulee ostettua muoviin pakattua tavaraa ja shoppailtua pikamuotia kaupoista, joita kotoa ei löydy.

Yritän olla ekologinen ihminen, mutta rakastan matkustamista. Näen nämä asiat melkoisessa ristiriidassa keskenään. Sen vuoksi ekologisuus- ja matkailuaiheisen blogin kirjoittaminen tuntuu joskus hankalalta.


Omassa elämässäni yritän ajatella niin, että kompensoin matkustamisesta aiheutuvia päästöjä jokapäiväisessä arkielämässäni. Olen aiemmin kertonut ekologisista valinnoistani, joita teen joka päivä. Matkustaminen on kermaa kakun päällä, pientä plussaa kaiken arkisen jälkeen, luksusta elämään ja apua henkiseen jaksamiseen. Se on harrastus, josta en halua luopua.

En ole lentänyt kolmeen vuoteen. Tuona aikana olen tehnyt yhteensä viisi yhdensuuntaista laivamatkaa, eli toisin sanoen olen matkustellut vain Ruotsiin. Tämä on osittain tietoinen, osittain sattumalta tehty päätös. Haaveilen maata pitkin matkustamisesta, jotta en saastuttaisi maapalloa niin paljon lentämisellä. Surullinen fakta on se, että myös maata pitkin matkustaminen saastuttaa. Maailman kiertäminen pyörällä olisi ympäristöystävällistä, mutta se taas ei ole lainkaan minun juttuni.

Yritän tänä kesänä matkustaa lähellä. Kierrän Pohjanmaata, mutta teen senkin autolla. Jos olisin autoton, kiertäisin lähikuntia bussilla. Oma auto on kuitenkin paljon mukavampi ja sata kertaa kätevämpi matkustettaessa sellaisiin kohteisiin, joihin julkiset eivät kulje jatkuvasti. Onneksi automme on suhteellisen vähäpäästöinen. Haaveilen silti sähköautosta.


Haluan nähdä maailmaa, en tuhota sitä. Upeiden luontokohteiden näkeminen ympäri maailmaa saa minut ajattelemaan, että tätä haluan suojella. Haluan varmistaa, että nämä upeat luontokohteet pysyvät maailmassa ja minun itsekeskeiset valintani eivät niitä pilaa. Mun on pakko tehdä ekologisia valintoja arjessani, jotta voin matkustella. 

System change, not climate change. Lause, jonka olen ennenkin postannut näiden samojen kuvien alle. Pidetään ympäristöstä huolta, vaikka matkusteltaisiinkin. Muuten meillä ei ole kohta enää mitään, mihin matkustaa.


Kommentit

 1. Tietoisuutta ympäristöystävällisistä valinnoista kannattaa jokaisen itse kohdallaan lisätä, mutta en toivoisi niiden lisäävän ahdistusta. Joka asiasta elämäntavassamme voimme tehdä valintoja oikeaan suuntaan. Ostaa sen ympäristöystävällisemmän auton - sitten kun siihen on varaa, vähentää lentämistä ja harkita tarkemmin. Arjessa voi tehdä pieniä ja suuria asioita tilaisuuden ja elämäntavan mukaan, vaikka vain lajitella jätteensä, vähentää muovia, ostaa vähemmän, välttää ruokahävikkiä, siis kaikenlaista oikeaan suuntaan. Uskon, että tietoisuus lisää näitä pieniä puroja, kun kaikki tekevät, mitä osaavat ja pystyvät. Pahinta on välinpitämättömyys. Ei tietoisuuden tarvitse ahdistaa. Tehdään ilolla se, mitä pystytään.

  VastaaPoista
 2. Niinpä, se on tasapainottelua. Järki kädessä, ja todellakin voi sitten vähentää kulutustaan muilla aloilla, jos haluaa korvata matkailun haittoja. Mitä useampi tiedostaa ja karsii ihan turhasta ylikulutuksesta, sen parempi. Itse olen hyvin hillitty ostamaan esim. vaatteita tai mitään krääsää. Laskelmat ovat välillä hämmästyttäviä, esim. meidän taannoinen 2 viikon autolla kiertely Norjassa siis aiheutti paljon vähemmän päästöjä kuin lentomatka. Kuitenkin autolla hurruutettiin koko ajan, mutta näin se oli. Maailmassa on niin hienoja paikkoja nähdä, että en haluaisi luopua matkustelusta kokonaan. Lisäksi ulkosuomalaiselle tulee se, että diiliin kuuluvat väkisinkin lentomatkat, jos haluaa nähdä läheisiään Suomessa silloin tällöin eikä asu ihan naapurimaassa.

  VastaaPoista
 3. Vielä puoli vuotta sitten olisin saattanut hetken harkita tätä, mutta nykyisessä maailmassa enemmänkin tuntisin huonoa omatuntoa siitä, että en matkailisi. Niin monen kehitysmaan talous on romahtanut turistien puutteeseen, ettei pahemmasta väliä.
  Itse asiassa jo matkamessujen aikaan kirjoitin jutun, että Lentäisinkö sittenkin? ja olen edelleen, entistä enemmän sen jutun takana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentoi postausta! Vastaan kaikkiin kommentteihin, myös vanhoihin postauksiin tulleisiin. Kiitos viestistäsi! :)

INSTAGRAM LAURAHELINI

Copyright © Laura Linnea